Om Garpen

LARGE02-2Garpen är en ö i Kalmarsund som ligger cirka två kilometer ut från Bergkvara. Är du på besök i Torsås Kommun, bör du inte missa ett besök eller en övernattning i de tidstypiska fyrvaktarbostäderna. Rummen, 2-bäddsrum till 4-bäddsrum, är smakfullt inredda och alla rum har havsutsikt! Garpen kan även bokas för konferenser, fester, kick-off och liknande. Med båten Kronan, som avgår från Bergkvara gästhamn, åker du bekvämt till Garpen. Välkommen!

Den unika och kulturhistoriska miljön ger dig en alldeles särskild upplevelse utöver det vanliga. På Garpen finns ingen stress eller hets, här kan man bara vara, titta på fågellivet och njuta av vågornas kluckande – som balsam för själen.

Grilla någon kväll, det finns gott om avskilda platser. Har du inte egen utrustning med dig går det att hyra. Sedan är det bara att ha picknick vid strandkanten. På Garpens Fyrplats kan du t. ex. ta en fika, gå upp i fyren för att njuta av utsikten över Kalmarsund, besöka vår lilla utställning – Garpens historia i bild – i fyrens entréplan eller bada från piren.

Följande saker finns att låna på ön: strandleksaker, badmintonracket, krocket- och kubbspel

Den oändliga utsikten i kombination med den lummiga ön gör den till en oas i Kalmarsund. Villkoren bestäms helt av väder och vind och vissa få dagar är det helt omöjligt att angöra den oskyddade hamnen.
Eftersom öns högsta punkt inte når högre än 2 meter över havet, kan Garpen vid högvattenstånd ”förlora” 30% av sin yta. Längden minskar från 300 till 200 meter, och bredden från 75 till 60 meter.

Fyren var fram till elektrifieringen fotogendriven. I gamla fyrtornet var fyrlampan en trevekig fotogenlampa. Ljuset förstärktes av en roterande lins som även åstadkom karaktären, en blixt var 5:e sekund. I nya fyrtornet ersattes fotogenlampan av fotogenglödljus. Vid elektrifieringen fick fyren en fast trumlins och karaktären ändrades. Nu är den Oc (Occulting = förmörkande) 8 sek, det vill säga 6 sekunder ljus och 2 sekunder mörk.

I slutet av 80-talet ansåg Sjöfartsverket att fyren inte behövdes längre och tänkte släcka den. 1997 köpte Torsås kommun fyrplatsen Garpen, med tanke att Garpens Vänner sedan skulle överta ön. Året därpå (1998) köpte Garpens Vänner ön av kommunen. I avtalet med kommunen åläggs föreningen att förvalta fyrplatsen, hålla fyren lysande och att erbjuda allmänheten tillträde till ön under sommarhalvåret. Läs mer om föreningens verksamhet och vision.